Music4u

Gratis muziekles bij fanfare St. Gregorius

Kinderen hebben het tegenwoordig veel te druk. De een moet voetballen, de ander handbalt en weer een ander zit op de scouting. Van muziek maken komt nog maar weinig. Vooral het bespelen van blaasinstrumenten lijkt minder populair te worden.

Fanfare St. Gregorius wil daar verandering in brengen. Genoodzaakt door de vergrijzing binnen het orkest, is de fanfare dringend op zoek naar nieuw bloed en jonge talentjes.

Het orkest start daarom in maart 2012 met Music4u, een nieuw muziekprogramma waarin alles uit de kast wordt gehaald om kinderen kennis te laten maken met de fanfare en blaasmuziek. Om net dat duwtje in de rug te geven, biedt het orkest geheel gratis een basiscursus muziek aan dat wordt ondersteund door de gemeente Medemblik.

Een muziekopleiding is over het algemeen niet goedkoop. Men moet vaak dure muziekinstrumenten aanschaffen en hoge instructiekosten betalen. Dat dit de moeite waard is, weten de huidige musici maar al te goed. Toch is deze drempel vaak voor veel ouders te hoog om hun kind op te geven voor een muziekopleiding. Door middel van een gratis muziekcursus van twee keer 13 weken lang wil het Music4u-project de ouders helpen om deze drempel te overbruggen.

Kinderen vanaf 9 jaar maken in deze muziekcursus kennis met de beginselen van de muziek en dat over een periode van twee keer 13 weken. In deze eerste 13 weken leren de kinderen de basis technieken rondom het maken van muziek en komen er verschillende muziekinstrumenten zoals blaas- en slagwerkinstrumenten aan bod. Op deze instrumenten zullen zij uiteraard ook zelf spelen. Na de eerste 13 weken kunnen de kinderen aangeven welk instrument zij het leukst vinden. Zij krijgen de daarop volgende 13 weken les op het zelf gekozen instrument en dat nog steeds geheel gratis. Na deze 26 weken wordt er in het bijzijn van de muziekinstructeur, de ouders en het uiteraard het betreffende kind overlegd over een eventuele voortgang van zijn/haar muziekopleiding. Het kind kan vervolgens kiezen of hij/zij een vervolgopleiding zou willen volgen met zijn favoriete instrument bij fanfare St. Gregorius en zal dan les krijgen van gediplomeerde leraren van het conservatorium. Of men kan ervoor kiezen om te stoppen wat wij uiteraard niet verwachten, want muziek maken is leuk!

Schoolbezoek
Om de kinderen en uiteraard ook de ouders enthousiast te maken voor het gratis muziekproject, geeft het Music4u-team onderleiding van de componist Wolfgang Amadeus Mozart verschillende muziekworkshops op basisscholen in en rondom Nibbixwoud. In deze uur durende workshop geeft Mozart de kinderen van groep 5, 6 en eventueel 7 een voorproefje over de wereld van muziek. Zo lukt het Mozart om zijn jonge leerlingen bijvoorbeeld een spoedcursus trompetspelen te geven en toont hij verschillende slagwerk- en blaasinstrumenten die er te vinden zijn. Aan het einde van de workshop vraagt Mozart of iedereen wel goed heeft op gelet op zijn tips en trucs: ‘wie kan er het hardste blazen?’

Meer informatie en/of aanmelden
Wilt u ook dat het Music4u-team bij uw school langs komt of wilt u meer informatie rondom het Music4u-project of uw kind aanmelden, mailt u dan naar: info@fanfaregregorius.nl of neem contact op met Frits Jonker (06 200 723 68) of Simone Middelburg (06 402 399 04).