Onze fanfare

St. Gregorius staat ook wel bekend als ‘de gezelligste fanfare uit Noord Holland’. Onder deskundige leiding van Theo Bleeker wordt fanatiek muziek gemaakt en laat de fanfare vaak en goed van zich horen. De leden leven altijd vol enthousiasme en gezonde spanning toe naar een optreden. Samen repeteren, nazitten en presteren op concerten is voor velen een geslaagde combinatie.

Iedere donderdagavond wordt er met veel plezier en enthousiasme gemusiceerd in cultureel centrum Bessie te Nibbixwoud. Het orkest bestaat uit ruim 35 leden en heeft aardig wat jeugd in haar gelederen. Binnen Nibbixwoud en omstreken heeft Gregorius een actieve rol. Concerten, serenades, festivals, maar ook bij de intocht van Sinterklaas, Koningsdag, carnaval, dodenherdenking, gehandicaptenvoetbal en in de kerk: de fanfare is erbij. 

Het doel is om op elke plek, in elke situatie mooie, goed in het gehoor liggende muziek te maken. Mensen worden vrolijk van muziek, zowel de muzikanten als de toehoorders. Dit willen we graag zo houden!

Geschiedenis

De fanfare bestaat sinds 12 september 1929. Op initiatief van meester Ketelaar en burgemeester Wiering werd destijds een oprichtingsvergadering gehouden. Men wilde graag een harmonie op het dorp, die bij feestelijke gelegenheden op kon treden. De vergadering sloeg aan en de harmonie kwam er.

Het benodigde instrumentarium werd financieel mogelijk gemaakt middels het organiseren van een ‘bazaar’. Met een opbrengst van 2100 gulden werd het instrumentarium (koper en hout) aangeschaft en kon men met 43 enthousiaste leden aan de slag. Het jaar 1952 staat geboekt als de overgang van harmonie naar fanfare wat tot heden toe is gebleven.

Door de opkomst van de televisie werd het ledental van de fanfare zo laag dat men op de jaarvergadering van 5 januari 1966 het besluit heeft moeten nemen om te stoppen met de vereniging. Maar St.Gregorius hervond zichzelf na tien jaar. Een actie onder de naam ‘weerklank’ bracht het gewenste resultaat en het dorp Nibbixwoud kon weer genieten van de fanfare.

In 2004 werd tijdens een groot feestweekend het 75 jarig bestaan gevierd. Drie jaar later ging de fanfare op reis naar Tsjechië alwaar het meedeed met het twaalfde Adámkovy Folklórní Slavnosti. Op 21 november 2014 werd het 85 jarig jubileum gevierd met een dubbelconcert met Sentimental Journey.